ARPAnetist Facebookini - Interneti kujunemislugu (2. nädal)

 

2. Nädal. ARPAnetist Facebookini - Interneti kujunemislugu.


Minitel- terminalipõhine süsteem, mis sai nii populaarseks, et "päris" Internetile pikka aega jalgu jäi.


Minitel oli Videotexi võrguteenus, millele pääseb juurde telefoniliinide kaudu, ja seda peetakse üheks maailma edukaimaks veebiaja eelseks veebiteenuseks. Valmis katseliselt 1978. aastal Bretagne'is ja kogu Prantsusmaal 1982. aastal PTT poolt. Juba algusest peale said kasutajad osta internetis, teha rongibroneeringuid, kontrollida aktsiahindu, otsida telefonikataloogist, omada postkasti ja vestelda sarnaselt sellele, mida nüüd võimaldab Internet. Veebruaris 2009 teatas France Telecom, et Miniteli võrgus on endiselt 10 miljonit igakuist ühendust. France Telecom loobus teenusest 30. juunil 2012.


Emotikonid- Emotikonid on sümbolid, mida kasutatakse tekstides või meilides, et näidata, kuidas keegi end tunneb:


Emotikonide tekke algusaega on keeruline paika panna, mõned allikad väidavad, et emotikonid tekkisid (poolkogemata) juba 1600ndatel aastatel. Tänapäevane käsitlus emotikonidest sai alguse aga 1982. aastal, kui Carnegie Melloni ülikooli professor saatis ''juhendi'' emotikonide kasutamiseks.


Tänapäeval on emotikonide kasutamine muutunud iseenesestmõistetavaks. Need aitavad internetisuhtluses anda edasi meie mõtteid ja tundeid, mida on lihtsalt kirjapildis võib-olla keeruline edastada. Loomulikult, lisaks algsetele naerunägudele saame täna kasutada erinevast rassist naerunägusid, aga ka jõuluvana, kummitust, loomi ja palju-palju muud.


Allikad:

[1] "MINITEL." [WWW] https://www.definitions.net/definition/MINITEL>. (12/09/2021)

[2] "EMOTICON" [WWW] https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/emoticon (12/09/2021)

[3] Tim Slavin. 2014. [WWW] https://www.kidscodecs.com/history-of-emoticons/ (12/09/2021)




Comments

Popular posts from this blog

Lühikokkuvõte ettepanekutest (6. nädal)

Kahe tuntud IT-juhi juhitüübid (9. nädal)

Pettused internetis (14. nädal).