Kahe tuntud IT-juhi juhitüübid (9. nädal)


Elon Musk




Viimase kümnendi jooksul on SpaceXi asutaja ja Tesla Motorsi tegevjuht Elon Musk kinnistanud oma staatuse ühe maailma suurima ettevõtjana. Selle käigus on ta kogunud peaaegu kultuslikku jälgijaskonda – peaaegu seitse korda suurem kogu New Yorgi elanikkond jälgib Twitteris iga tema sõna.

Milline on Elon Muski juhtimisstiil? Arvestades Elon Muski juhiomadusi, on tegu väga mõjuvõimsa juhina. Ta edastab selget ja kindlat nägemust helgemast tulevikust. Ta kasutab seda visiooni, et juhtida gruppi inimesi, kes usuvad, et nende eesmärk on võitlemist väärt. Sellised liidrid mängivad suurt rolli ka meeskonnaliikmete rakendatava strateegia väljatöötamisel. See aitab ettevõttel saavutada väljakutsuvaid eesmärke, mis võivad muuta maailma paremaks.


Steve Jobs




Tahaksin teise näitena tuua välja Steve Jobsi kes on samuti suurepärane juht, kuid kes tõusis esile ka oma suhtlemisoskuse poolest. Jobsil oli hämmastav võime rääkida kirega ning muuta oma ideed lugude jutustamise ja demonstratsioonide kaudu arusaadavaks ja meeldejäävaks. Ta keskendus korraga vaid ühele ideele ega ajanud oma öeldut segadusse.

Jobs ei lasknud kunagi rahvale rääkides oma jutul mannetuks jääda. Ta teadis, et tal on vaja inimlikul tasandil suhelda ja välja tuua mida tavaline inimene tootelt tegelikult tahtis, selle asemel, et lihtsalt muljetavaldavaid tehnilisi andmeid ja funktsioone välja paisata.

See, kuidas Jobs laval vabalt, mugavalt ja pingevabalt esines, on õppetund, mida peaksid kõik õppima ja järgima. Te pole kunagi näinud teda lihtsalt kõnepuldiga paigal seistes, nagu paljud inimesed esitlust teevad.

Õppetund mida kõik peaksid järgima oli see, Jobs harjutas oma kõnesid. Võib arvata, et lõdvestunud kõla ja hoiak võis olla tema jaoks loomulik, kuid ta kulutas päevi ja tunde, et harjutada iga suurema kõne ja toote esitluse jaoks.

Ärilisest vaatenurgast ei pruugi Steve Jobsi sarnaseid inimesed meie elu jooksul enam ette tulla, kuid kommunikatsiooni vaatenurgast saame õppida sellest, mida ta hästi tegi, ja kanda edasi tema pärandit suurepärase suhtlejana.



Allikad:

[1] Hannah. L. Miller. 07.26.2021. https://leaders.com/articles/leadership/elon-musk-leadership-style/ (31.09.2021)

[2] TJ Walker. 11.06.2011. https://www.forbes.com/sites/tjwalker/2011/10/06/why-steve-jobs-was-the-ultimate-communicator/?sh=57a7d47c5a5e (31.10.2021)

Comments

Popular posts from this blog

Lühikokkuvõte ettepanekutest (6. nädal)

Pettused internetis (14. nädal).