Üks positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis. (12. Nädal)

Kasutatavus tähistab laiemas tähenduses mingi objekti kasutuslihtsust ja -meeldivust ning selle kasutamaõppimise kergust. IT (eriti Interneti ja veebi, aga kasutajaliideste) kontekstis on selle mõiste laialt kasutusse toonud taanlane Jakob Nielsen, kes on muuhulgas sõnastanud ka selle viis peamist komponenti milleks on: õpitavus, tõhusus, meeldejäävus, veakindlus, rahulolu.

Arvestades Jakobi välja toodud komponente tooksin halva veebilehena välja saidi milleks on http://www.007museum.com/. Minu arvates ei täitnud see veebileht ühtegi punkti, mis näitaksid, et tegu oleks hea veebilehega. Veebilehel on ebaselge ja raskesti loetav struktuur, sest veebileht jätab mulje nagu kõik oleks lihtsalt suvaliselt välja paisatud. Tänu sellele on raske navigeerida. Lisaks ei ole veebileht turvatud.

Otsisin ja sirvisin erinevaid veebilehti, et leida midagi mis päriselt tunduks nagu tegemist oleks suurepärase veebilehega. Hea veebilehena tooksin välja https://lusion.co/. See täitis minu jaoks kõik ootused, mis üks veebileht pakkuda võiks. Tegemist on väga omapärase veebilehega, mida loojad lõid ligi aasta. Leht oli turvatud, meeldejääv, minimaalne ja andis mulle endale inspiratsiooni midagi sellist luua.



Allikad:

1. wiki.itcollege.ee/index.php/EITSPEA_12:_Inimese_ja_arvuti_suhtlus,_ergonoomika_ja_kasutatavus
2. www.007museum.com
3. https://lusion.co/

Comments

Popular posts from this blog

Lühikokkuvõte ettepanekutest (6. nädal)

Kahe tuntud IT-juhi juhitüübid (9. nädal)

Pettused internetis (14. nädal).