Lühikokkuvõte ettepanekutest (6. nädal)



Esimeses punktis millegi vastu vaielda ei anna, sest see on igati loomulik, et autoriõigused säilivad autorile.


Teises punktis pakutakse välja, et teiste töid võib kasutada ja jagada ilma karistuseta, nii kaua kuni seda tehakse ilma turunduslike eesmärkideta, ehk siis näiteks kasumi eesmärgil. Isiklikult arvan, et tegu on hea ettepanekuga, kuid seda on raske läbi viia, sest mida väiksemad on piirangud, seda rohkem hakatakse ka sellist olukorda ära kasutama, ehk võib tekkida rohkem neid inimesi, kes siiski raha üritavad teenida.



Kolmandas punktis toodi välja, et autoriõigustega tööde kaitse kestab liiga kaua, enne kui see rahvale avalikuks saab ja pakuti välja, et seda tuleks lühendada 20 aasta peale. Olen sellega täiesti nõus, sest see on päris absurdne, et kaitse lõppeb alles siis, kui autori surmast on möödunud 70 aastat.


Tänapäeval teosed, mis on endiselt autoriõigusega kaitstud, kuid kus see on võimatu või raske leida õiguste omanikku, on suur probleem, sest enamikul neist töödest on kaubanduslik väärtus väike või puudub üldse, kuid kuna need on endiselt autoriõigusega kaitsud, ei saa neid uuesti kasutada või levitada. Lahenduseks pakuti seda, et kui autor peale 5. aastat endiselt soovib olla ainus kellel autoriõigus on, tuleb see registreerida nii, et see on kõigile nähtav. See tundub väga hea ettepanek, sest nii tekiks rohkem avalikku materjali ja autoritel on endiselt võimalus hallata oma õiguseid tehtud töö üle. 


Viiendas punktis pakuti välja, et luua kindlad reeglid ja erandid remixide, paroodiate ja helide kasutamiseks. Tegemist on hea ettepanekuga, sest tänapäeva maailmas tekib aina rohkem visuaalset ja kuulatavat materjali ning millegi uue loomisel võib tihti juhtuda, et see sarnaneb juba mingi materjaliga, mis varasemalt eksisteerinud on.


Mõtiskledes nende ettepanekute peale, võin järeldada et tegelikult polegi palju muutnud, arvan et peamiselt on muutnud "Free Sampling", sest tänapäeval tekib tohutult materjali juurde ja sellega seoses on autoriõiguste tagaajamine muutnud leebemaks.

Allikad:

[1] Christian Engström MEP & Rick Falkvinge. 2012. [WWW] http://falkvinge.net/wp-content/uploads/large/The%20Case%20For%20Copyright%20Reform%20(2012)%20Engstrom-Falkvinge.pdf (11/10/2021)


Comments

Popular posts from this blog

Kahe tuntud IT-juhi juhitüübid (9. nädal)

Pettused internetis (14. nädal).